Mitä tulee tehdä, jos joku tulee kertomaan sinulle ilkeämielisiä juoruja?

(Katso myös aihe Minkälainen puhe on juoruamista)

Ibn Hajar al-Haythami sanoi kirjassaan al-Zawaajir ’an Iqtiraaf al-Kabaa’ir:

”Ihmisen, joka kuulee jotain ilkeämielistä juorua (namiimah), kuten että hänelle sanotaan ’Se ja se sanoi näin sinusta’ tai ’hän teki näin sinulle’, on tehtävä kuusi asiaa:

1 – Hänen ei tule uskoa siihen, sillä se, joka levittää namiimaa on faasiq (pahantekijä) oppineiden yhtämielisyyden mukaan, ja Allaah sanoo:

”Oi te, jotka uskotte! Jos faasiq tulee luoksenne uutisten kanssa, vahvistakaa se, jottette tietämättänne vahingoita joitain ihmisiä, ja sitten saisi katua sitä, mitä teitte.” [al-Hujuraat 49:6]

2 – Hänen tulee käskeä häntä olemaan toistamatta pahaa tekoaan, joka on paha niin uskonnollisessa kuin maallisessakin merkityksessä.

3 – Hänen tulee vihata häntä Allahin takia jos hän ei näytä mitään katumisen merkkejä.

4 – Hänen ei tule ajatella pahaa siitä, kenestä se sanottuun, sillä hän ei tiedä, onko se henkilö todella sanonut tai tehnyt niin.

5 – Sen, mitä hänelle on kerrottu, ei pidä saada häntä vakoilemaan muita tai etsimään heidän virheitään vahvistaakseen sen, mitä on sanottu, sillä Allaah sanoo:

”Välttäkää epäilyksiä, totisesti jotkut epäilykset ovat syntiä. Älkääkä vakoilko…” [al-Hujuraat 49:12]

6 – Hänen ei tule hyväksyä itselleen sitä, mitä hän on käskenyt toista henkilöä olemaan tekemättä, joten hänen ei tule kertoa tätä ilkeämielistä juorua eteen päin ja sanoa ”Se ja se kertoi minulle tämän”, muuten hänkin syyllistyy juoruamiseen ja selän takana puhumiseen, ja hän tekee sitä, mitä käski jotakuta muuta olla tekemättä.”

’Umar ibn ’Abd al-’Aziiz, olkoon Allaah hänelle armollinen, sanoi jollekulle, joka kertoi jonkin ilkeämielisen juorun hänelle: ”Jos haluat, voimme tutkia asiaa. Jos sinä valehtelet, olet yksi niistä, jotka on mainittu jakeessa ’Jos faasiq tulee luoksesi uutisen kanssa…’ [al-Hujuraat 49:6]; ja jos kerrot totuuden, olet yksi niistä, jotka on mainittu jakeessa ’Panettelija, joka kulkee levittämässä juoruja’ [al-Qalam 68:11]. Tai jos haluat, annamme sinulle anteeksi.” Hän sanoi ”Anna minulle anteeksi, oi Amiir al-Mu’miniin (Uskovaisten johtaja), en ikinä tee sitä uudelleen.”

Mainokset