Asmaa’ Allaah wa sifaatihi

 • 1 – Vahvistaminen: Vahvistamme sen, minkä Allaah on vahvistanut itselleen Kirjassaan, tai minkä Hänen Profeettansa saws on vahvistanut Hänen kauniista nimistään ja ylhäisistä ominaisuuksistaan; tavalla, joka sopii Allahin Mahtavuuteen ja Suuruuteen, vääristelemättä niitä, vääntelemättä niiden tarkoitusta, kieltämättä niiden todellisuutta tai pohtimatta millaisia ne ovat.

 • 2 – Kieltäminen: Sen kieltäminen, että Allahilla olisi mitään vikoja, sekä sellaisten puutteiden kieltäminen, jotka Hän on kieltänyt itseltään. Hän on kieltänyt itseltään kaiken samankaltaisuuden luodun kanssa, ja vahvistanut, että Hänellä on täydelliset ominaisuudet tavalla, joka sopii Häneen, olkoon Hän ylistetty. Allaah sanoo Koraanissa (merkityksen tulkintaa): ”Ei ole mitään Hänen kaltaistaan ja Hän on Kaiken Kuuleva, Kaiken Näkevä” [al-Shoora 42:11] . Vahvistamme seuraavat asiat:

 • Allahin Tieto: Tämä on usko siitä, että Allahin tieto käsittää kaikki asiat eikä yksikään atomi taivaissa ja maassa ole Hänen tietonsa ulkopuolella. Allah tiesi kaiken luomansa ennen niiden luomista. Hän tiesi iänikuisen ja ikuisen tietonsa avulla, mitä he tulevat tekemään.
 • Allahin Tahto: Tämä on usko siitä, että kaikki mitä tässä maailmankaikkeudessa tapahtuu, tapahtuu Allahin tahdosta. Mikä tahansa, jonka Allah haluaa tapahtuvan, tapahtuu, ja mikä tahansa, jonka Hän ei halua tapahtuvan, ei tapahdu. Mitään ei ole olemassa ilman Hänen tahtoaan.
 • Luominen: Tämä on usko siitä, että Allah on kaiken olemassa olevan Luoja, mukaan lukien ihmisten teot. Ei ole olemassa muuta luojaa.
 • Ahl as-sunnah wal-jamaa’an suraajat uskovat, että Allaah on korkealla luomakuntansa yläpuolella, johtuen todisteista Koraanissa ja sunnassa, oppineiden yhtämielisyydestä, maalaisjärjestä sekä ihmisen luontaisesta vaistosta (fitrah). Koraani kuvailee Allahin ’ylevyyttä’ tai ’korkeutta’ eri tavoin, kuten sillä, että Hän on Korkea ja Yläpuolella, ja kuivailemalla kuinka asiat laskeutuvat alas Häneltä sekä nousevat ylös Hänen luokseen, sekä ilmaisemalla että Hän on taivaiden yläpuolella.
 • Uskomme, että Allahilla on täydelliset kasvot, kaksi oikeaa kättä sekä sormet, jalka ja sääri, eivätkä mitkään näistä eivät muistuta luotuja; että Allaah on luomakunnan yläpuolella valtaistuimellaan ja tietää, näkee ja kuulee kaiken maailmankaikkeudessa tapahtuvan, sillä Hän on Kaikkitietävä, Kaiken näkevä, Kaiken kuuleva ja Kaikkivoipa; että Allaah laskeutuu yöllä alimpaan taivaaseen; että Allaah puhuu ja nauraa; että Allaah tuntee rakkautta, iloa, vihaa ja inhoa; että Allaah on Ikuisesti elävä ja Viimeinen ja Ensimmäinen, Hän on aina ollut olemassa ja tulee aina olemaan, ennen Häntä ei ollut mitään eikä Hänen jälkeensä ole mitään. Uni, väsymys, nälkä tai jano eivät vaivaa Häntä, mikään ei ole Hänelle vaikeaa tai mahdotonta, Hän vain sanoo asialle ’Ole’, ja se on.
 • Virheellisiä uskomuksia:
 1. Tashbiih/tamthiil: Allahin nimien ja ominaisuuksien samaistaminen luotujen ominaisuuksiin. (Ajatus, että esimerkiksi Allahin käsi on samanlainen kuin ihmisten käsi, tai Hän nousi valtaistuimelleen samalla tavalla kuin ihmiset nousevat. Näin tekevä ihminen yleensä tiedostaa, ettei mikään ole Allahin kaltainen, jolloin hän etenee ’järkeilyineen’ seuraavaan vaiheeseen:)
 2. Ta’tiil: Kaikkien tai joidenkin Allahin nimien ja ominaisuuksien kieltäminen.
 3. Ta’wiil: Allahin nimien ja ominaisuuksien tulkitseminen muulla tavalla, kuin sen ilmiselvällä merkityksellä. (Esimerkiksi että Allahin käsi tarkoittaa voimaa jne.)
Mainokset