Profeetta saws sanoi: ”Kynä on nostettu kolmelta: lapselta kunnes hän tulee murrosikään, nukkuvalta kunnes hän herää, sekä hullulta kunnes hän tulee järkiinsä.” (Abu Dawood, 4402; al-Nasaa’i, 3432; al-Tirmidhi, 1423; Ibn Maajah, 2041.)

Pojan katsotaan tulleen murrosikään kun yksikin seuraavista asioista tapahtuu:

1) siemennesteen tulo (’märät unet’)
2) karvoituksen kasvaminen sukupuolielinten ympärille
3) 15 vuotta täyttäminen

Tytön katsotaan tulleen murrosikään kun yksikin seuraavista asioista tapahtuu:

1) kuukautisten alkaminen
2) karvoituksen kasvaminen sukupuolielinten ympärille
3) 15 vuotta täyttäminen

Profeetta saws sanoi: ”Opettakaa lapsianne rukoilemaan kun he ovat seitsemän ja lyökää heitä jos he eivät tee niin kun he ovat kymmenenvuotiaita, ja erottakaa heidät (toisistaan) sängyissä.” (Ahmad, 6689; Abu Dawood, 495)

Ibn ’Abbaas kertoi Profeetan saws sanoneen: ”Kenen tahansa lapsen, joka tekee Hajjin, ja sitten tulee murrosikään, on tehtävä Hajj uudelleen.” (kertonut al-Shaafa’i Musnadissaan; al-Albaani luokitteli sen sahiihiksi kirjassaan Irwa’ al-Ghaleel (686))

Shaikh Ibn ’Uthaimiin sanoi:

Profeetta saws määräsi meitä kehoittamaan lapsiamme rukoilemaan kun he ovat seitsemänvuotiaita, ja lyömään heitä jos he eivät rukoile ollessaan kymmenenvuotiaita, vaikka he eivät vielä ole velvollisia tekemään sitä… (Fataawa Noor ’ala al-Darb, 11/386)

Kysymys: Minulla on 7-vuotias tytär; hän rukoilee alhamdulillaah. Onko minun herätettävä hänet Fajr-rukoukselle, tietäen, että tämä saisi hänet tuntemaan vastenmielisyyttä rukoilua kohtaan?

Vastaus: Isä on kuin paimen talonväelleen, ja on vastuussa katraastaan, kuten Profeetta saws sanoi. Näin ollen hänen tulisi valistaa lapsiaan ja opettaa heitä täyytämään velvollisuuksia ja välttämään haraam-asioita. Tämä pitää sisällään heidän kehoittamisensa rukousten suorittamiseen heidän tullessaan 7-vuotiaiksi, johtuen ’Amr ibn Shu’aybin hadiithista, jonka mukaan Allahin Lähettiläs saws sanoi: ”Määrätkää lapsenne rukoilemaan heidän ollessaan 7-vuotiatia ja läimäiskää heitä jos he eivät rukoile kun he ovat 10; ja erottakaa heidät sängyissään.” (Abu Dawuud, 495)

Mutta isän tulisi olla ystävällinen opettaessaan pieniä lapsiaan rukoilemaan, ja hänen tulisi rohkaista heitä ylistämällä heitä ja antamalla heille lahjoja ja palkintoja, jotta he tottuvat siihen ja rakastavat sitä.

Voit myöhästyttää tyttäresi herättämistä lähelle auringonlaskua, ja rohkaise häntä menemään aikaisin nukkumaann, jotta hänen on helpompi nousta ylös.

Siinä ei ole mitään väärää, jos et herätä häntä sellaisina päivinä, jolloin uskot heräämisen olevan hänelle liian vaikeaa, esimerkiksi jos hän meni myöhään nukkumaan tai on erittäin kylmää jne.

Shaikh Ibn ’Uthaimiinilta kysyttiin: ”Minulla on poika, joka on noin 9-vuotias, pitäisikö minun herättää hänet fajr-rukoukselle?”

Hän vastasi: ”Kyllä, jos jollakulla on lapsia, poikia tai tyttöjä, jotka ovat täyttäneet 10 vuotta, hänen pitäisi herättää heidät. Mitä tulee lapsiin, jotka ovat tätä nuorempia: jos hän herättää heidät jotta he vosivat rukoilla ajallaan, se on parempi, mutta hänen päälleen ei ole mitään syntiä, jos hän ei tee sitä. Mutta on parempi herättää heidät, koska Profeetta saws sanoi: ’Määrätkää lapsenne rukoilemaan heidän ollessaan 7-vuotiatia ja läimäiskää heitä jos he eivät rukoile kun he ovat 10; ja erottakaa heidät sängyissään.'” Fataawa Noor ’ala’l-Darb.

Häneltä kysyttiin myös: ’Poikani on 8-vuotias, pitäisikö minun herättää hänet Fajrille? Jos hän ei rukoile, teenkö minä syntiä?

Hän vastasi: ”Vaikuttaa siltä, että se vaihtelee. Esimerkiksi jos on talvi ja on erittäin kylmää, siinä ei ole mitään väärää että jättää hänet ja käskee häntä rukoilemaan herättyään. Mutta jos ilma on normaali eikä hänen herättämisestään ole mitään haittaa, sinun tulisi herättää hänet, jotta hän tottuu rukoilemaan muiden kanssa. Nykyään, ylistys Allahille, löytyy 7-10-vuotiaita poikia, joiden näemme tulevan isiensä kanssa rukoilemaan Fajrin. Jos lapsi tottuu sellaiseen nuoresta iästä asti, siinä on paljon hyvyyttä. Mutta jos se aiheuttaa vaikeuksia, sinun ei ole pakko herättää heitä. Mutta kun he heräävät, sinun pitäisi käskeä heitä rukoilemaan.” al-Liqa’ al-Shahri (40/18)

Islam Q&A

Mainokset