”Profeetan saws syntymäpäivän (al-mawlid) juhliminen on uudistus, ja erityisten tekojen tekeminen sinä päivänä, kuten tasbiihin (subhaan Allaah) ja tahmiidin (Alhamdulillaah) sanominen, i’tikaafin tekeminen (moskeijalle vetäytyminen), Koraanin lukeminen ja paastoaminen, on uudistus, josta henkilö ei tule saamaan mitään palkkiota, sillä nämä teot ovat kaikki hylättyjä.

’Aisha kertoi Allahin Lähettilään saws sanoneen ”Joka tuo tähän asiaamme jotain sellaista, joka ei ole osa sitä, se tullaan hylkäämään häneltä. (Bukhaari, 2550; Muslim, 1718)

Profeetta saws sanoi: ”Varokaa uudesti keksittyjä asioita, sillä jokainen uudesti keksitty asia on uudistus, jokainen uudistus on harhaan menemistä, ja jokainen harhaan meneminen on Tulessa.” (Ahmad, Abu Dawood, al-Tirmidhi ja muita).

Se, joka ottaa osaa tällaisiin juhliin on faasiq (kapinallinen pahantekijä), ja hänen fisqinsä vaihtelee sen mukaan, mitä epäislamilaisia ja keksittyjä asioita hän tekee mawlid-juhlassa.

Koraanissa ei ole mitään, jossa sanotaan että meidän tulisi juhlia Profeetan saws syntymäpäivää. Profeetta saws itse ei tehnyt näin eikä määrännyt ketään tekemään niin, ei elinaikanaan eikä kuolemansa jälkeen. Päin vastoin, hän määräsi meitä olemaan liioittelematta hänestä niin kuin kristityt tekivät Jeesuksesta.

Edelleen, tiedämme, että sahaabat olivat ihmisiä, joita Profeetta saws rakasti eniten. Onko kerrottu, että Abu Bakr, joka oli läheisin ihminen hänelle saws ja joka rakasti häntä saws eniten, juhli Profeetan syntymäpäivää? Kerrottiinko, että ’Umar, joka hallitsi kaksitoista vuotta, tai ’Uthmaan, tekivät näin? Sanottiinko, että yksikään sahaaba teki näin? Ei, kautta Allahin! Onko tämä siksi, että he eivät olleet selvillä sen tärkeydestä, tai he eivät todella rakastaneet Profeettaa saws? Kukaan ei sanoisi näin paitsi se, joka on mennyt harhaan ja johtaa muita harhaan.

Oliko yhdelläkään imaamilla – Abu Haneefalla, Maalikilla, al-Shaafi’illa, Ahmadilla, al-Hasan al-Basrilla, Ibn Seereenilla – tapanaan tehdä näin tai määrätä muita tekemään sitä, tai sanoa, että se on hyvä? Kautta Allahin, ei! Sitä ei edes mainittukaan kolmen ensimmäisen ja parhaan vuosisadan aikana.”

Islam Q&A

Mainokset