Paras tapa toimia tietämättömien kanssa

’Abdullaah ’Azzaam

“…Ja parhaita tapoja toimia tietämättömien kanssa, on heidän välttämisensä ja huomiotta jättämisensä. Tämä johtuu siitä, että jos väittelet heidän kanssaan, he voittavat sinut, ja jos sinä voitat heidät, he päätyvät vihaamaan sinua eivätkä tule myöntämään että sinä olet oikeassa. Sen tähden, välttele heitä:

{“Joten välttäkää niitä, jotka kääntyvät pois Meidän muistutuksestamme…”} [an-Najm; 29]

{“…Joten sivuuta heidän virheensä kauniilla tavalla.”} [al-Hijr; 85]

Vältä heitä äläkä väittele heidän kanssaan, sillä heidän kanssaan väitteleminen pöyhistää heidän rintansa ja lisää heidän itsevarmuuttaan, ja kuten Ash-Shaafi’i sanoi: ”En ikinä ole väitellyt tietämätöntä ihmistä vastaan ilman että hän voitti, enkä ikinä ole väitellyt tietävää ihmistä vastaan ilman että minä voitin.” Tämä johtuu siitä, että tietämätön ihminen tulee kieltämään jopa auringon läsnäolon keskipäivällä, ja hän tulee kieltämään kuun läsnäolon yöllä kun se on täytenä!

Joten katso, kuinka tietämättömät kuolevat jos vältät heitä, ja kuinka he saavat elämän jos väittelet heidän kanssaan. Voi olla että he tulevat järkiinsä jos et ole huomaavinasi heitä, ja tajuavat asemansa jos näkevät että sinä olet sen yläpuolella että väittelisit ja keskustelisit heidän kanssaan – tämä on silloin, jos olet varma, että hän on tietämätön halujen seuraaja eikä tavoittelekaan totuuden myöntämistä, eikä pyri seuraamaan sitä, mikä on varmaa…”

[’at-Tarbiyah al-Jihadiyyah wal-Bina”; 1/301]

Mainokset