Ruuan maistaminen paaston aikana

Työskentelen yhtiössä, joka tuottaa kahvia. Meidän on usein maistettava kahvia verrataksemme aromia ja tuoksua. Tiedän että on sallittua maistaa asioita paastotessaan, mikäli varmistaa että mitään juomasta ei pääse vatsaan. Kun maistan kahvia, yritän kovasti varmistaa etten nielaisa minkäänlaista määrää, en edes pientä määrää. Mutta kahvin maistaminen jättää hajun suuhun. Pilaako kahvin maistaminen paastotessa paaston?

Mikäli paastoavan henkilön tarvitsee maistaa ruokaa paastotessaan, niin siinä ei ole mitään vikaa eikä se vaikuta paastoon kunhan ruuasta ei mene mitään paastoavan henkilön kurkkuun. Tämä koskee niin kahvia kuin muitakin asioita.

Mikäli hän maistaa ilman tarvetta tehdä niin, niin tämä on makruuh, mutta ei pilaa paastoa.

Ibn ’Abbaas sanoi: ”Siinä ei ole mitään vikaa että maistaa sitä mitä keitetään tai mitä tahansa.” (Bukhaari)

Imaam Ahmad sanoi: ”Olen sitä mieltä että tulisi välttää ruuan maistamista, mutta mikäli sen tekee, se ei vaikuta häneen (paastoon) eikä siinä ole mitään vikaa.” (Al-Mughni 4/359)

Shaikh Al-Islaam [Ibn Taymiyyah] sanoi Al-Fataawa Al-Kubraa:ssa (4/474):

“Ruuan maistaminen on makruuh mikäli ei ole tarvetta tehdä sitä, mutta se ei riko paastoa.”

Shaikh Ibn ’Uthaimiinilta kysyttyyin Fataawa As-Siyaam:issa (s. 356): Mitätöikö ruuan maistaminen paaston?

Hän vastasi: ”Paasto ei mitätöidy ruuan maistamisesta kunhan sitä ei nielaise, mutta sitä ei tulisi tehdä ellei ole tavetta; siinä tapauksessa mikäli vähän siitä pääsee vatsaan vahingossa, niin paasto ei pilaannu.”

Fataawa Al-Lajnah Ad-Daa’imah:ssa (10/332) lukee:

”Siinä ei ole mitään väärää että maistaa ruokaa päivän aikana ollessaan paastoamassa, mikäli on tarvetta tehdä niin, ja hänen paastonsa on voimassa jos hän ei tarkoituksella niele siitä jotain.

Mikäli maku tai haju jää (suuhun), se ei vaikuta paastoon niin kauan kuin ei tarkoituksella niele mitään.”

Ibn Siriin sanoi: ”Märän siwaakin käyttämisessä (silloin kun paastoaa) ei ole mitään vikaa.” Sanottiin: ”Siinä on maku.” Hän sanoi: ”Ja vedellä on maku, mutta huuhtelet sillä suusi.”

Shaikh Ibn ‘Uthaimiin sanoi Ash-Sharh Al-Mumti’:ssa (3/261):

”On makruuh maistaa ruokaa, kuten taateleita, leipää ja keittoa, ellei ole tarvetta tehdä niin, jolloin se on ok.”

Syy tälle on se, että jotain tästä ruuasta saattaa mennä hänen vatsaansa ilman että hän tajuaa, joten ruuan maistaminen altistaa hänet paaston pilaantumiselle. Hän saattaa myös himoita ruokaa todella paljon, joten hän maistaa sitä nauttiakseen siitä, ja saattaa niellä sitä jolloin osa siitä menee hänen vatsaansa.

Esimerkkejä tarpeesta on kun kokin tarvitsee tietää, kuinka suolaista tai makeaa ruoka on, ja niin edelleen.

Tähän perustuen kahvin maistamisessa silloin kun paastoat ei ole mitään väärää, sillä sinun tarvitsee tehdä niin. Mutta sinun on oltava hyvin varovainen ja varmistettava että mitään ei pääse vatsaasi.

http://islamqa.com/en/ref/49658

Mainokset