“As-Sadaqaat (tarkoittaa tässä zakaatia) ovat ainoastaan köyhille (fuqaraa’, yks. faqiir) ja tarpeessa oleville (masaakiin, yks. miskiin) sekä niille jotka on määrätty keräämään (varoja); sekä pehmentämään niiden sydämiä (jotka ovat kallistuneita islamin puoleen); sekä vankien vapauttamiseen; ja velassa oleville; ja Allahin tiellä (mujaahiduun); sekä matkaajalle (jonka varat ovat loppuneet); Allahin asettama velvollisuus, ja Allaah on Kaikkitietävä, Kaikkiviisas.” [At-Tawbah 9:60]

Köyhä ihminen on sellainen, jolla ei ole tuloja, tai jonka tulot eivät ole riittävät.

Tämä vaihtelee ajasta ja paikasta sekä perheestä toiseen, mutta on olemassa joitain tapauksia, jotka ovat kaikkien mukaan oikeutettuja saamaan zakaatia koska heidän tulonsa ovat niin alhaiset.

Fiqh-oppineet sanovat: ”Köyhä ihminen, joka on oikeutettu zakaatiin, on sellainen, jolla ei ole tarpeeksi itselleen ja perheelleen yhdeksi vuodeksi.”

Köyhiä on kahdenlaisia, köyhyyden tasosta riippuen:

Miskiin (tarpeessa oleva) on sellainen, jolla on varallisuutta tai elantoa, joka riittää hänelle osaksi hänen tarpeitaan, mutta ei kaikkiin. Kuten sellainen, joka tarvitsee 10 euroa, mutta hänellä on vain puolet siitä tai  hieman enemmän alle kymmenen.

Faqiir on sellainen, jolla ei ole varallisuutta eikä elantoa, tai hänellä on varallisuutta tai elantoa mutta ne eivät riitä edes osaksi hänen tarpeitaan. Kuten sellainen, joka tarvitsee 10 euroa, mutta hänellä on tai hän saa ainoastaan alle puolet siitä. Ja faqiirin ja miskiinin nimitystä ei poista se, vaikka hän omistaisi kodin ja vaatteita ja palvelijan sekä tarvitsemiaan kirjoja.

Eli faqiir on sellainen, joka tarvitsee yhdeksi päiväksi esimerkiksi 10 euroa, mutta löytää esimerkiksi vain 3 tai 4 euroa. Ja miskiin on sellainen, joka tarvitsee yhdeksi päiväksi 10 euroa, mutta hänellä on esimerkiksi vain 7 tai 8 euroa. Joten nämä ovat luonnollisesti sellaisia, joiden ei tarvitse antaa muille, sillä he itse ovat tarpeessa ja ovat oikeutettuja almuihin.

Profeetta saws sanoi: ”Miskiin (tarpeessa oleva) ei ole se kiertelijä, joka kiertelee ihmisten ympärillä pyytäen suupalasta tai paria, tai taatelia tai paria.” He kysyivät, ”Joten kuka (siis) on miskiin, oi Allahin Lähettiläs?” Hän sanoi: ”Se, jolla ei ole tarpeeksi tarpeidensa tyydyttämiseen, ja jonka tila ei ole muiden tiedossa, joten hänelle saatetaan (silloin tällöin) antaa jotain sadaqana; ja joka ei pyydä ihmisiltä mitään.” (Fath Al-Baarii 3:399; Muslim 2: 719)

Jos henkilö saa kuukausittaisen palkan, niin siinä tapauksessa katsotaan, kuinka paljon hänen vuosittaiset tulonsa ovat, sekä kuinka paljon hän tarvitsee elatukseen koko vuodeksi. Esimerkiksi mikäli hän ansaitsee vuodessa 5000, mutta tarvitsee 10 000 elääkseen, niin hän on köyhä (faqiir) tai tarpeessa oleva (miskiin), sillä hänellä on ainoastaan puolet siitä, mitä hän tarvitsee. Katso Ash-Sharh Al-Mumti’ (2/672).

Samoin myös jos hän tarvitsee 6000 ja hänen tulonsa ovat vain 5000, niin hän on oikeutettu zakaatiin.

Saattaa myös olla että hänellä on tarpeeksi itselleen ja perheelleen, mutta hän on velassa eikä kykene maksamaan sitä pois. Joten hänelle tulisi antaa tarpeeksi maksaakseen velkansa pois. Tai hänellä saattaa olla tarpeeksi syödäkseen, juodakseen ja maksaakseen suojasta (ts. katosta päänsä päälle), mutta hänen on päästävä naimisiin eikä kykene maksamaan myötäjäisiä, joten hänelle voidaan antaa tarpeeksi päästäkseen naimisiin.

(http://islamqa.com/en/ref/82974/ ; Tafsiir ibn Kathiir 4/454 ; Matn Al-Ghaayah Wat-Taqriib Fil-Fiqh Ash-Shaafi’ii s. 123-124)

Mainokset