Tarawiih: kotona vai moskeijalla?

Al-Marwaazi mainitsi Mukhtasar Qiyaam Al-Layl:issa (s. 231) erään miehen kysyneen Hasan Al-Basrilta:

”Oi Abu Sa’iid! Tämä Ramadaan on saavuttanut minut kun olen lukenut (tai opetellut ulkoa) Koraanin. Mitä minun pitäisi mielestäsi tehdä, rukoilla yksin vai liittyä muslimien seurakuntaan ja rukoilla heidän kanssaan?”

Hän vastasi:

”Sinun tulisi katsoa siihen, mikä hyödyttää sinua eniten. Joten katso, kumpi näistä kahdesta paikasta tekee sydämesi pehmeämmäksi ja keskittymisesi paremmaksi, ja se on se paikka, jonne sinun pitäisi mennä.”

Vielä hieman käytännön asiaa jatkeena aiemmalle, Tarawiih-rukouksen suorittamista käsittelevälle tekstille:

Yleensä moskeijoilla tehdään siten, että rukoillaan 2+2 rak’aa, sitten pidetään lyhykäinen tauko jonka aikana imaami saattaa puhua jotain lyhesti, sitten taas 2+2 ja witr 2+1.

On tosin olemassa myös toinen mielipide, jonka mukaan tarawiih on 20 rak’aa + witr 3 rak’aa. Tätä en aiemmassa tekstissä edes maininnut, sillä lähes poikkeuksetta moskeijat (varsinkin Suomessa) rukoilevat tuon 8+3-kaavan mukaan. Kuitenkin jos joku seuraa netin tai TV:n kautta Profeetan Moskeijan tarawiih-rukouksia Medinasta, tai Masjid Al-Haraamin tarawiihejä Mekasta, niin on kenties pannut merkille että näissä kahdessa moskeijassa he poikkeuksellisesti rukoilevat tuon 20+3-kaavan  mukaan. Silloin ensimmäiset 10 rak’aa rukoillaan yhteen pötköön (2+2+2+2+2) ilman mitään taukoja välissä. Tämän jälkeen on muutaman minuutin tauko ja imaamin vaihto, sitten samalla tavalla loppuun asti. Kaikilla muilla paikallisilla moskeijoilla kuitenkin rukoillaan vain tuo 8+3 rak’aa, mutta kummalla tahansa tavalla resitoidaan joka tapauksessa 1 juz’ Koraanista, joko 1 sivu/rak’ah tai 2,5 sivua/rak’ah.

Nämä mielipide-erot johtuvat siitä että Profeetta saws ei johtanut ihmisiä nimenomaan tarawiih-rukouksessa kuin yhden kerran, jolloin hän rukoili neljä rak’aa. Nämä 8+3 tai 20+3 perustuvat yörukousta koskeviin hadiitheihin, joista on sitten tehty päätelmiä.

Ja Allaah tietää parhaiten.

Mainokset